AI-genererad bild
Fem generationer i arbetslivet och vi förstår fortfarande inte varandra?
Anna Frankzén Starrin
Mia Wahlström
11 mars 2025

Jag var 19 år och trodde att jag hade världen i min hand. Mamma försökte prata med mig om lämpliga universitetsutbildningar och jag låtsades höra henne medan jag egentligen lyssnade på Billy Joels låt Piano Man 🎶 på min LP-spelare och följde med i låttexten på skivkonvolutet. Min mamma pratade om trygghet, jag drömde om frihet. Idag sitter jag på andra sidan och hör mig själv förklara för min son varför han borde "tänka långsiktigt". Han svarar med en axelryckning och ett kort "mhm" medan han scrollar på TikTok. Cirkeln är sluten. Vi står inför en unik situation i historien. Aldrig tidigare har så många generationer samsats i arbetslivet och i samhället. På många arbetsplatser jobbar fem generationer sida vid sida, och i samhället existerar minst sex generationer. Boomer-mormor som kämpar med Facebook. Generation X som försöker förstå varför mejl är passé. Generation Y som pratar om work-life balance. Generation Z som når hela världen genom sina telefoner, men lider av känslor av ensamhet och psykisk ohälsa. Och de allra yngsta, Generation Alpha, som tycker det är fullständigt normalt att ha en relation till en AI-chatbot.

Vi skakar på huvudet åt varandra, suckar och tänker: "Hur svårt kan det vara att fatta?" Väldigt svårt, tydligen.

På Sign of Times har vi precis genomfört en studie, som vi kallar “Generationsmetoden”. Studien har varit oerhört omvälvande för oss som har arbetat med den. Det har varit fantastiskt kul men bitvis också både tungt och skrämmande på grund av de resultat vi har kommit fram till. Vi har kartlagt både det som förenar och det som skiljer generationerna åt och sett att vi alla bär på samma grundläggande behov – trygghet, gemenskap, mening - men vi uttrycker dem på olika sätt. Och ibland missförstår vi varandra helt och hållet.

I studien beskriver vi till exempel Baby Boomers som känner sig bortglömda i digitaliseringens framfart. Och 25-åringar som har ångest över framtiden och som absolut inte vill jobba ”hundår” till låg lön, med tråkiga arbetsuppgifter och generation Alpha som tycker att det är självklart att ha en AI-chatbot som vän. Olika generationer och olika verkligheter – men alla med samma känsla av att inte riktigt passa in.

Generationskonflikter är egentligen inget nytt. Rock’n’roll chockade 50-talets föräldrar lika mycket som dagens unga chockerar oss med sitt mobilberoende. Den stora skillnaden är att vi idag jobbar sida vid sida, och vi har inte råd att låta missförstånd stå i vägen för samarbete och innovation.

I tider av exponentiell förändringstakt, där digitalisering och hållbar utveckling är ett måste, så behövs kunskapen från alla generationer. Vi behöver både ny och gammal kunskap. Vi behöver både livserfarenhet och den pinfärska tech-kompetensen och allt däremellan.

Hur skapar vi då bättre förutsättningar för alla generationer?

Några förslag är :  
✅ Mötesplatser där erfarenhet och nytänkande kan och får krocka – på ett bra sätt.  
✅ Ett ledarskap som låter olikheter vara resurser istället för utmaningar och strävar efter att ta fram det bästa hos sina anställda - oavsett ålder.
✅ Att skapa företagskulturer som är levande och arbetsvillkor som är flexibla nog för att attrahera medarbetare över generationsgränserna.  
✅  Ett nytt förhållande till kompetensförsörjning, där vi hittar ett nytt sätt att lära av varandra. Oavsett ålder.

En sak är säker: det är stora skillnader i preferenser, kunskap och livserfarenhet mellan våra olika generationer. Och jag tror att de allra flesta kan skriva under på att vi behöver anställda med olika bakgrunder, erfarenheter och kunskap - från olika generationer. Företag som inte förstår värdet av den här typen av mångfald kommer att hamna efter. Det handlar inte om att välja "ungt" eller "erfaret" – det handlar om att hitta den dynamik där alla generationers styrkor får plats. Där energi, kreativitet och innovation möter erfarenhet och eftertanke.

Så nästa gång du skakar på huvudet åt en kollega från en annan generation – ta en paus. Ställ en fråga. Lyssna. Kanske kommer du upptäcka att ni inte är så olika ändå.

Och om du fortfarande tvivlar – min son berättade för mig häromdagen  att Billy Joels låt Piano Man 🎶 från 1973 just fått en revival på TikTok. Vissa saker är tidlösa. ⏳✨

Dela gärna artikeln!
Relaterade artiklar:

KRÖNIKA

Shuffleboard, slack & svart kaffe – Hur designar vi kontoret för alla generationer?

KRÖNIKA

Fem generationer i arbetslivet – och vi förstår fortfarande inte varandra?

Boka en föreläsning

om åldersmångfaldens samtid och framtid

GENERATIONS
METODEN


Skapa en hållbar strategi för dagen och morgondagen, genom att ta vara på åldersmångfaldens möjligheter.
Istället för att se generationsskillnader som en utmaning, kan företag, kommuner och regioner vända dem till sin fördel.
Med rätt verktyg kan fem generationer arbeta i harmoni, driva innovation och stärka både organisationers konkurrenskraft och samhällets långsiktiga utveckling.

Skapa er egen Generationsmetod med hjälp av våra experter, eller få en inspirerande inblick i samtiden och framtiden.

GENERATIONS
METODEN


En skräddarsydd upplevelse
Varje föreläsning och workshop anpassas efter målgrupp, organisation och syfte.

För ledare: Strategiskt ledarskap, generationsövergripande kommunikation och motivation.

För medarbetare: Praktiska verktyg för att arbeta effektivt i åldersblandade team.

För HR och organisationer: Insikter för rekrytering, att hitta och behålla talanger och skapa en inkluderande arbetsplatskultur.

För kommuner och regioner: Insikter om samhällsförändringar, arbetsmarknad och framtidens urbana utveckling.

TEMAN


Välj en workshop eller föreläsning utifrån våra mest efterfrågade teaman

Generationsmetoden

-för framtidens kontor

Hur ser framtidens arbetsplats ut när fem generationer ska samsas? Hur skapar vi attraktiva arbetsmiljöer – både digitalt och fysiskt – som fungerar för alla?

-för framtidens ledarskap
Praktiska verktyg för att arbeta effektivt i åldersblandade team.

-för framtidsanpassning
Vad gör en organisation framtidssäker?
Hur kan vi dra nytta av generationsmångfald för att skapa en innovativ och hållbar verksamhet?

Omdöme

Scennärvaro
80%
Kunskap
41%
Bildmaterial
70%
Resultat
100%
Har du talang?

Vi söker dig som vill vara en del av vårt team och tillsammans dela vår passion för föreläsningar, digitala lösningar och marknadsföring. Du kan alltid mejla in en spontanansökan för praktik och arbete till jobb@verv.se

Skicka in en spontanansökan

Vill du hålla dig uppdaterad?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hör av dig – Vi svarar snabbt!

Vill du veta mer om våra föreläsningar eller boka ett datum? Oavsett om du har frågor om innehåll, tillgänglighet eller priser, är du välkommen att höra av dig. Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort – inget bindande, bara ett första steg.

Tack för ditt meddelande! Vi hör av oss inom kort
Oj! Något gick fel när formuläret skulle skickas